THE PREMIER TURKISH BANK
IN UKRAINE

Національний банк попереджає про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час дії воєнного стану, з територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Адже йдеться про гроші, викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

Відповідно до вимог законодавства, керівники банків з метою переведення банкнот національної валюти в неплатіжний стан або стан значно пошкоджених, забезпечують їх механічне пошкодження або пошкодження спеціальним розчином. Серед можливих варіантів пошкодження банкнот є:

· просвердлювання банкнот з пошкодженням одного або двох серійних номерів свердлом діаметром 10 мм або більше (просвердлювання банкнот з кількома отворами);

· відрізання не менше 50% від загальної площі банкноти та її знищення;

· розрізання навпіл або на три частини;

· зафарбовування спеціальним розчином, який використовується в спеціалізованих пристроях для зберігання валютних цінностей / іншими фарбуючими речовинами (розчинами) із зафарбуванням не менше 50% загальної площі банкнот.

Звертаємо увагу, що будь-які операції з пошкодженими банкнотами Банк не проводить, ці банкноти не підлягають обміну та вилучаються для подальшого проведення перевірки Національним банком.

Будьте обережними, перевіряйте готівку! Якщо під час розрахунків вам пропонують пошкоджену банкноту, краще відмовитися та попросити іншу. 

Детальніше на сайті НБУ –https://bank.gov.ua/ua/news/all/pid-chas-rozrahunkiv-gromadyanam-krasche-vidmovlyatisya-vid-banknot-z-otvorami-ta-inshimi-poshkodjennyami

ВІДКРИТИ РАХУНОК Депозит до 17%